Assurantiebelasting verlagen?

Er zijn mensen die vinden dat de assurantiebelasting weer verlaagd moet worden. Ik denk: pas op wat je zegt. Voor je het weet bereik je het tegendeel.

Er wordt een kleine actie gevoerd om de assurantiebelasting weer terug te brengen naar 7%. Uit een  poll van de VVP blijkt dat 80% van degenen die reageren voorstander zijn. Toch denk ik niet dat het gaat gebeuren. Tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week is aan een mogelijke verlaging in elk geval geen woord aan gewijd.

Het aardige van de rijksbegroting is dat je daarin ook kunt lezen welk effect verhoging of verlaging van de assurantiebelasting heeft voor de inkomsten. Elk procent meer of minder assurantiebelasting betekent een verschil van 115 miljoen ten opzichte van de begroting. Voor 2017 staat ruwweg 2,4 miljard aan assurantiebelasting ingeboekt. Ietsjes meer dan in 2016. De assurantiebelasting terugbrengen tot 7% (en dus het percentage verlagen met 14) scheelt daarmee 14 x 115 miljoen is 1,6 miljard (en nog wat) aan inkomsten. Dat is een aardig bedrag. 

Dat is vooral een bedrag, waarmee de politiek ook veel leukere dingen kan doen. ‘Leuker’ in de zin van: dat spreekt de kiezer aan. Zo kun je bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrag de benzineaccijns met 30 cent per liter verlagen. Of de accijns op alcohol geheel afschaffen. Of – om de oudere kiezers te plezieren – de ouderenkorting in de inkomstenbelasting met 1000 euro verhogen. Niet dat ik denk dat één van deze alternatieven gekozen zou worden; ik laat schets alleen maar even. 

Destijds – in 2013 – heb ik me er over verbaasd dat de forse verhoging zo weinig weerstand opleverde. Zeker: in de bedrijfstak werd er flink over geklaagd, maar uitzonderingen daargelaten hebben klanten het nogal eenvoudig geaccepteerd. Dat leidt natuurlijk tot de gedachte dat de overheid ook het omgekeerde kan doen: de assurantiebelasting nog een keer flink verhogen, juist omdat de maatschappelijke reactie daarop nogal gelaten is. Bovendien: assurantiebelasting wordt alleen over schadeverzekeringen geheven en werkt daarmee prettig nivellerend. Even zwart-wit: hoe meer bezit, hoe meer er te verzekeren valt. Rijke mensen betalen relatief fors meer assurantiebelasting dan arme mensen. Er zijn politieke partijen die daar voorstander zijn. 

Het verhogen van de assurantiebelasting met 5% levert zo’n 575 miljoen op. Dat zijn 2500 extra leraren voor de klas én 2500 extra politiemensen. Enig idee trouwens hoeveel het eigen risico in de zorg met zo’n bedrag verlaagd kan worden? Ik zou haast zeggen: voor je het weet, breng je iemand op een idee. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!