Leergang CFP Financial Planner (CFP®)

De opleiding tot FFP-erkend Certified Financial Planner (CFP®)

Studiebelasting

200

Niveau

HBO

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Vanaf prijs

€ 3.289,00

Duur

8 maanden

Eerstvolgende startdatum

10-06-2021
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De financieel planner is dé deskundige op het gebied van vermogensvorming. Deze langetermijnplanning richt zich op de bepalende gebeurtenissen in de persoonlijke en zakelijke sfeer. Bepalende gebeurtenissen in het leven met onder andere juridische en fiscale gevolgen worden in relatie tot vermogensvorming behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. Je wordt op interactieve wijze optimaal voorbereid op het boeiende vak van financieel planner. Deze leergang van NIBE-SVV bereidt je daarnaast volledig voor op het afleggen van de officiële CFP-examens van de Federatie Financieel Planners (FFP). Met een opname in het CFP-register toon je je professionele kennis en vaardigheden als financieel planner aan.

Gecertificeerd Financieel Planner

De leergang van NIBE-SVV sluit volledig aan op de eisen die door de Vereniging FFP worden gesteld aan gecertificeerde financieel planners. Dit betekent dat wij jou goed kunnen voorbereiden op het CFP-examen, dat je met succes moet afleggen om gecertificeerd financieel planner (CFP®) te worden.

De Leergang CFP Financial Planner (CFP®) leert je de verschillende disciplines van financiële planning toe te passen in je adviespraktijk. Deze disciplines worden behandeld vanuit vier kennisgebieden en afgesloten met een examentraining ter voorbereiding op het CFP-examen via FFP.

De leergang is gebaseerd op de leerdoelen en exameneisen van de Stichting Certificering Financieel Planners. Dit examentraject via FFP bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Het CFP-examen is voor iedereen toegankelijk.

Speciaal aanbod

FFP biedt speciaal aan cursisten van de opleiding tot Certified Financial Planner (CFP®) de mogelijkheid om aspirant-lid te worden. Op deze manier kun je gebruikmaken van alle relevante en up-to-date vakinformatie voor de Certified Financial Planner (CFP®) én kennis maken met de beroepsvereniging voor financieel planners.

Het aspirant lidmaatschap is mogelijk gedurende de periode van jouw opleiding. Na het behalen van het CFP- diploma kun je kiezen voor een definitief lidmaatschap. Als gecertificeerd lid mag je de CFP-titel voeren. Dat staat voor Certified Financial Planner (CFP®). Je maakt hiermee onderdeel uit van een internationaal netwerk van ruim 190.000 financieel planners.

Doelgroep

Deze leergang is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende particuliere cliënten, (erkend) hypotheekadviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantietussenpersonen en zelfstandig gevestigde financieel dienstverleners.

Doel en opzet

De leergang behandelt alle aspecten van vermogensvorming door particulieren en ondernemers. Het programma, dat op HBO-niveau wordt verzorgd, bestaat uit kennis- en vaardigheidscomponenten. Je verkrijgt in de modules CFP Belastingen en CFP Recht de fundamenten die je als financieel adviseur nodig hebt. Denk hierbij aan de fiscale en juridische gevolgen van bijvoorbeeld trouwen, overlijden en bedrijfsovername.

De kern van de leergang draait rond de vier thema's zoals die in het curriculum van FFP worden onderscheiden. In de verschillende levensfases komen ook verschillende financiële wensen naar voren. Deze wensen worden in de leergang besproken vanuit de vier invalshoeken: belastingen, recht, pensioen, sociale zekerheid en verzekeringen en sparen, beleggen en financieren. Waarbij je in de modules CFP Belastingen en CFP Recht de fundamenten krijgt die je als financieel adviseur nodig hebt. Denk hierbij aan de fiscale en juridische gevolgen van bijvoorbeeld trouwen, overlijden en bedrijfsovername.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke leergang steeds hand in hand. Dat maakt dit programma op HBO-niveau zo aantrekkelijk: je kunt het geleerde meteen gebruiken in je dagelijkse praktijk.

Heb je het CFP-diploma behaald en ben je ingeschreven als gecertificeerd lid? Dan mag je de officiële titel 'CFP®' gebruiken. Als CFP’er heb je vervolgens ook een PE-verplichting. Met je Permanent Actueel (PA-)abonnement op Wft Triple A ontvang je 4 PE-punten op het onderdeel Kennis & Actualiteit bij FFP. Deze PE-punten kent FFP toe op basis van een verplicht profiel met (minimaal) de Wft-modules Vermogen, Hypothecair krediet, Inkomen en Pensioen.

Vooropleiding

Voor succesvolle deelname is een HBO-werk- en -denkniveau vereist.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 8 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 10 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die je voor dit programma nodig hebt.

De theorie wordt in deze leergang behandeld door middel van digitaal studiemateriaal, een financiële calculator en de Wetteksten Financiële Dienstverleners. Je test je kennis en begrip van deze theorie met oefenmateriaal dat je ter beschikking krijgt in je online leeromgeving. De online leeromgeving bevat een digitale vragenbank waarmee je de theorie uit het tekstboek snel en effectief onder de knie krijgt.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Examens

Deze leergang (inclusief de intensieve examentraining) bereidt je volledig voor op de erkende CFP-examens. Als je deze examens wilt afleggen, dan dien je je via www.ffp.nl zelf aan te melden. De kosten van de examens zijn voor eigen rekening.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

CFP Recht

(2 dagen)

 • Juridische gevolgen trouwen, scheiden en overlijden, verandering van rechtsvorm
 • Wet op de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag
 • Wmo, Wlz, Wajong

CFP Sparen, Beleggen en Financieren

(1 dag)

 • Beleggen en financieel rekenen
 • Particuliere en zakelijke kredietverlening
 • Vermogensopbouw
 • Vermogensoverdracht

CFP Pensioenen, Sociale Zekerheid en Verzekeringen

(2 dagen)

 • Toekomstvoorzieningen
 • Ontslag en arbeidsongeschiktheid
 • Stoppen met werken
 • Schade- en levensverzekeringen

CFP Belastingen

(3 dagen)

 • Inkomstenbelastingen
 • Vennootschapsbelasting
 • Schenk- en erfbelasting
 • Fiscale gevolgen bij overname
 • Staken en fusie van een onderneming

CFP Examentraining

(2 dagen)
Praktische voorbereiding op het officiële examen.

Bewijs van deelname

Na actieve deelname aan de bijeenkomsten ontvang je een bewijs van deelname 'Leergang CFP Financial Planner'.

De leergang is gebaseerd op de leerdoelen en exameneisen van de Stichting Certificering Financieel Planners. Dit examentraject loopt via FFP. Het bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen en leidt tot het CFP-diploma.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding volg je via klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. Je volgt 10 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 2.495,-
Studiemateriaal
€ 249,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 250,-
Locatiekosten
€ 295,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.289,-
Wil je een kostenoverzicht in je mailbox ontvangen?
Stuur kosten per mail

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

NIBE-SVV regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen, verzorgd door NIBE-SVV, kunnen wij jou vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal jij jouw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. De 9% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien je bij jouw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling je de btw-vrijgestelde opleiding hebt gevolgd.

Wanneer je geen vooropleiding hebt gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Open avond: Vakmanschap voor verzekeringsprofessionals

Vakmanschap is van groot belang voor jou als verzekeringsprofessional. Maar hoe ontwikkel jij je vakkennis? En wat kun je doen om je te specialiseren binnen je functie? Kom erachter tijdens onze digitale open avond op dinsdag 22 juni.