Nieuwe checklist leegstaande bedrijfspanden

Het Verbond van Verzekeraars heeft onlangs de Checklist Leegstand: wat nu? uitgebracht. De brancheorganisatie wil met de checklist een hulpmiddel bieden aan financieel adviseurs om het risico op schade bij leegstand van bedrijfspanden te kunnen bepalen. Door leegstand is er een vergroot risico op schade als brand en lekkage. 

Leegstand toegenomen

Als gevolg van onder andere de financiële crisis is de leegstand van kantoren, winkels en andere bedrijfsgebouwen flink toegenomen. Inmiddels staat 20 tot 25 procent van de te koop of te huur staande bedrijfspanden voor kortere of langere tijd leeg, aldus het Verbond. Die leegstaande panden staan vooral op bedrijventerreinen en in winkelcentra in perifere regio’s. Daarmee neemt ook het risico op schade toe. Bijvoorbeeld op schade door brand(stichting), lekkage, diefstal, vandalisme en door oneigenlijk gebruik zoals hennepteelt. Bij leegstaande panden laat niet alleen het onderhoud aan de panden regelmatig te wensen over, ook de schade wordt vaak (te) laat ontdekt. 

Bewust

Eigenaren van bedrijfspanden zijn zich onvoldoende bewust van het vergrote risico op schade. Ook melden ze leegstand niet altijd bij de verzekeraar. Dit moet namelijk als risico- c.q. bestemmingswijziging gemeld worden bij de verzekeraar. Verzekeraars inventariseren op hun beurt niet voldoende hoeveel leegstaande panden zij in hun portefeuille hebben. 

Gevolgen leegstand voor polisdekking

Eigenaren van bedrijfspanden zijn zich vaak ook niet bewust van de gevolgen van leegstand voor de dekking door de verzekeraar. In de Checklist Leegstand: wat nu?staan de volgende gevolgen:

  • Bij leegstand langer dan een bepaalde periode wordt er alleen verzekerd op beperkte condities.
  • Er is alleen dekking als er preventiemaatregelen zijn genomen, bijvoorbeeld alarmering of periodieke inspectie.
  • Er wordt niet altijd glasdekking afgegeven.
  • Er is soms geen garantie tegen onderverzekering.
  • Er kan sprake zijn van een (verhoogd) eigen risico.
  • Verantwoordelijkheid van controle van het leegstaande pand is soms opgenomen als clausule in de polis. De verzekeringnemer moet dan mogelijk ook aantoonbaar maken hoe hij die controle uitvoert. 

Omvang risico

Voor het verzekeren van bedrijfspanden zal altijd eerst de omvang van het risico bepaald moeten worden. In de Checklist Leegstand: wat nu? staan vragen en toelichtingen die een adviseur helpen om te bepalen hoe groot dat risico is. Dat zijn bijvoorbeeld vragen over de duur en de reden van de leegstand, over de onderhoudstoestand van het pand (zo is een slecht onderhouden pand makkelijker doelwit van vandalen en dieven), enzovoorts.
Daarnaast geeft de checklist van het Verbond ook tips voor praktische preventiemaatregelen. 

Meer weten?

Bekijk de Checklist Leegstand: wat nu?
In de Beursbengel van juni 2015 is een artikel gewijd aan de leegstaande bedrijfspanden.
 
Daarnaast komen de verzekeringsaspecten bij bedrijfspanden in diverse opleidingen van NIBE-SVV aan de orde:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!