Nieuwe Verbeterde risicoklassenindeling (VRKI) voor inbraakrisico’s

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft de verbeterde risicoklassenindeling (VRKI) grondig aangepast. Vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe versie, VRKI 2.0, te gebruiken bij het vaststellen van het inbraakrisico van een woning of bedrijfspand. De nieuwe versie sluit beter aan bij de laatste ontwikkelingen en regelingen rondom de beveiliging van woningen en bedrijven.

Tot 1 januari 2019 geldt een overgangstermijn. Dan kan men zowel de oude als de nieuwe VRKI gebruiken.

De grootste wijzigingen

De VRKI 2.0 past beter bij de laatste ontwikkelingen in alarmering en cameratoezicht. Verwijzingen naar vervallen regelingen zijn aangepast. Er zijn ook wijzigingen doorgevoerd om op Europees niveau een eenduidige indeling te hebben. Voor bouwkundige maatregelen zijn er nu duidelijkere normen en de documenten zijn beter leesbaar. De VRKI 2.0 definieert ook meer beveiligingsmaatregelen dan eerdere versies. Nieuwe onderdelen zijn schildetectie (SD) en alarmtransmissie (AT).

VRKI 2.0: deel A en B

De nieuwe VRKI bestaat uit twee delen. Deel A wordt gebruikt om de risicoklassenindeling voor woningen en bedrijven te bepalen en beveiligingsmaatregelen te kiezen. Hierbij hoort ook een intakedocument. Daarin worden alle wensen en adviezen vastgelegd. In deel B zijn de definities van de verschillende beveiligingsmaatregelen te vinden.

Risicoklasse bepalen

Het risico op diefstal en inbraak wordt binnen de VRKI 2.0 ingedeeld in 4 risicoklassen. Risicoklasse 1 is het laagste risico en klasse 4 is het hoogste risico. Per risicoklasse zijn in zwaarte oplopende combinaties van beveiligingsmaatregelen opgenomen. Binnen de klasse mag worden gekozen voor één van de genoemde combinaties. Nieuw in VRKI 2.0 is dat een aantal combinaties in bepaalde situaties niet is toegestaan.
 
Bedrijven
De risicoklasse voor bedrijven wordt bepaald door de attractiviteit van de goederen/inventaris en de inkoopwaarde van de goederen.
De attractiviteit kan laag tot zeer hoog zijn; bepalend is of de goederen voor eigen gebruik zijn of voor verkoop in een winkel of voor verkoop/distributie vanuit het magazijn. De maximale waarde van de betreffende goederen/inventaris gecombineerd met de attractiviteit levert de beveiligingsklasse op.
 
Woningen
Voor woningen is het totaal van de attractieve zaken bepalend voor de risicoklasse.
Dit zijn zaken als audiovisuele- en computerapparatuur; sieraden, contant geld of waardepapier, antiek, kunst, muziekinstrumenten en verzamelingen. De attractiviteit hangt af van de waarde die de opdrachtgever heeft opgegeven en of de zaken makkelijk te vervoeren en te verhandelen zijn, Hoe hoger de waarde, hoe hoger de risicoklasse en hoe zwaarder de beveiligingseisen.

Risicoklasse bepalen: een voorbeeld

Een handel in professionele koffiemachines wil de inventaris en goederen in het magazijn verzekeren en wil weten welke eisen er volgens de VRKI gesteld worden. De totale waarde van de inhoud van het magazijn is € 1.000.000.

  • In de tabel achterop de VRKI-kaart 2.0 staat bij Koffiezetmachines (professioneel) onder het kopje Magazijn, dat de attractiviteit zeer hoog (ZH) is.
  • In de matrix Attractiviteit staat dat bij een waarde boven € 300.000 en een attractiviteit ZH een risicoklasse 4 geldt.
  • De beveiligingsmatrix laat vervolgens zien dat hierbij geldt: Maatwerk in overleg met de verzekeraar, maar minimaal: O2 + BK2 + EL4 + AT4 + RE4 + CO4 en/of ME4.

Meer weten?

Bekijk de VRKI kaart 2018, deze is een samenvatting van de complete tekst van VRKI 2.0.
 
Een inbraak heeft grote gevolgen. Voor bedrijven kan dit zelfs een bedreiging zijn voor de continuïteit. Kunt u bedrijven en/of particulieren goed adviseren over hun schadeverzekering? Vanaf 1 januari 2019 kunt u het beste met de VRKI 2.0 werken. De volgende opleidingen van NIBE-SVV bieden meer verdieping in de nieuwe VRKI:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!