Alle ondernemers zijn gelijk. Maar sommigen …..


In de miljoenennota staat ook iets over de assurantiebelasting. Er komt een nieuwe fiscale vrijstelling. Jammer genoeg de verkeerde fiscale wijziging.

Ondernemer zijn betekent risico lopen. Veel risico’s kun je verzekeren. Maar jezelf helemaal dicht verzekeren past een ondernemer niet. Dat kost ook teveel. Nou ja, voor de meeste ondernemers dan. Want vrij naar George Orwell: de miljardennota 2020 toont opnieuw aan dat sommige ondernemers meer gelijk zijn dan anderen.

Voor de agrarische sector bestaat er een Brede Weersverzekering. Dat ding geeft dekking tegen teveel regen of juist te weinig, tegen te koud (nachtvorst) of te warm (brand door blikseminslag), tegen sneeuw, hagel, storm en nog zo wat omstandigheden. Niets mis mee. Zoals het grootste deel van het kapitaal van een winkelier in de winkel en het magazijn staat en dat van een fabrikant in zijn fabriek, zo staat dat van een tuinder of landbouwer op het veld of in de kas. Handig om dat te kunnen verzekeren.

Maar er is wel een verschil. Alleen voor die tuinder en die landbouwer geldt dat de overheid tot 60% subsidie op de verzekering geeft. Andere ondernemers moeten de volledige premie zelf betalen. En daar komt vanaf 1 januari een nieuw voordeel bij. De Brede Weersverzekering wordt vrijgesteld van assurantiebelasting. Dat scheelt dus nog eens 21%. Toegegeven: daar zit een stukje vestzak-broekzak in. Want die 60% subsidie gold ook de assurantiebelasting, waardoor de overheid in feite zijn eigen fiscale heffingen subsidieerde. Om het makkelijk te houden. Of zo.

Ik heb er trouwens geen oordeel over of het bevoorrechten van een bepaalde groep ondernemers eerlijk en rechtvaardig is. Natuurlijk: de agrarische sector is belangrijk voor ons allemaal, maar dat geldt ook voor de woningsector. En de zorg. En het onderwijs. En welke sector eigenlijk niet? (Hoewel ik bij die laatste vraag onmiddellijk aan Facebook, Instagram en Twitter denk.) Maar toch moeten al die sectoren hun eigen broek ophouden. Alleen voor die agrarische sector gelden dus uitzonderingen.

Als agrarische bedrijven ondanks die subsidieregelingen toch geen hagelschadeverzekering hebben gesloten (dat bespaart mooi ten minste 40% premie), wordt na een hagelbui onmiddellijk om financiële bijstand van de overheid gevraagd. En actueel: het is duidelijk dat de veestapels moeten inkrimpen met het oog op het milieu. Maar de minister heeft al duidelijk gemaakt: de agrarische sector moet gecompenseerd worden voor klimaatmaatregelen.

Soms neemt de overheid beslissingen die een bedrijfs- of beroepssector geld kosten. In beginsel gaat dat niet met subsidie gepaard. Invoering van de Wft en zeker het provisieverbod was een aanslag op de verdiensten van vele MKB-bedrijven in de financiële sector. Rookverboden op die van tabakswinkels. Het plotseling verbieden van de Stint kost de fabrikant en menige kinderopvang veel geld. Maar subsidies?

Dus vind ik het wel reuze knap dat een beroepsgroep die zo’n klein deel van ons nationale product vertegenwoordigt (ongeveer 1,5%), daarnaast veel klimaatschade toebrengt en die bovendien verhoudingsgewijs meer miljonairs telt dan welke andere beroepsgroep ook, dat voor elkaar krijgt.

Als er dan toch een nieuwe fiscale regeling moet komen: ik pleit (nogmaals) voor fiscale aftrekbaarheid van advieskosten voor fiscaal gefaciliteerde producten als arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en oudedags/nabestaandenvoorzieningen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.