Brochure aanvragen

Over NIBE-SVV

Over NIBE-SVV

Vaardighedentoets DSI Beleggingsadviseur 2

Situatie

Vrouw, 68 jaar, weduwe. Gezamenlijk maandelijks inkomen € 4.800,-. Inkomen onbekend. Portefeuille € 400.000,-. Risicoprofiel speculatief.

Mevrouw was hier om de verklaring van erfrecht te overhandigen i.v.m. het overlijden van haar man en is naar u doorverwezen via de balie. Haar man heeft een effectenportefeuille - execution only - van ruim € 400.000,- voornamelijk belegd in individuele aandelen, maar ook in derivatenposities.

Mevrouw wist überhaupt niet dat de effectenportefeuille bestond, en heeft er helemaal geen verstand van.  Want, ze heeft het geld ook niet nodig. Er blijkt een prima nabestaandenpensioen te zijn en het huis is afbetaald.

Opdracht

Adviseer deze cliënt.

Competenties

  • Luistervaardigheden
  • Helder communiceren
  • Oordeelsvorming

Luistervaardigheden

De adviseur koppelt aan de cliënte terug dat hij het verhaal goed heeft begrepen en toont empathie.

Helder communiceren

De adviseur legt helder en duidelijk uit dat de dame zich financieel geen zorgen hoeft te maken.

Oordeelsvorming

De adviseur beoordeelt juist dat in de  portefeuille de risicovolle producten moeten worden afgebouwd. De adviseur stelt een nieuwe inventarisatie voor.

 Positief scenario  Negatief scenario
“Op de eerste plaats gecondoleerd met het verlies van uw man…” is sterk empathisch gereageerd en getuigt van de luistervaardigheden. De adviseur gaat in op de financiële situatie van de cliënt door te zeggen dat ze ook de leuke dingen kan gaan doen (helder communiceren). Ook stelt hij voor de risicovolle producten af te bouwen en een nieuwe inventarisatie te doen door de portefeuille in samenspraak met haar te herstructureren (oordeelsvorming). De adviseur gaat niet in op het overlijden maar noemt het terzijde (wijlen uw man). Hij heeft wel geluisterd, maar gaat vooral in op de beleggingstechnische kant van de zaak. Daarbij maakt hij gebruik van veel vaktermen die wel de boodschap bevatten dat mevrouw zich geen zorgen hoeft te maken, maar of de boodschap overkomt… De adviseur gaat in het geheel niet in op het afbouwen van de risicovolle producten en/of een nieuwe inventarisatie.

Be relevant, keep the change

Blijf up to date met de webinar reeks

Webinar: De vernieuwing van zorgplicht

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.